Bartek - Zdrowie dziecka zaczyna się od butów
14 stycznia 2021Bartek od ćwierć wieku zajmuje się produkcją i sprzedażą butów dla dzieci. Bartek kładzie duży nacisk na to, aby ich produkty były wykonane tak, aby pasowały do dziecięcych stóp i...
Owoce i warzywa, być może, są jedną z niewielu kategorii towarów, dla których absolutnie nie zaleca się chodzenia do supermarketu. W krajach zachodnich, na przykład, nikt nie pomyślałby o zakupie jabłek lub warzyw sezonowych w najbliższym sklepie sieciowym. Są na to rynki rolnicze!
Czy wiesz, że biedronka gazetka juz dostępna? Sprawdź!
W naszych hipermarketach można oczywiście znaleźć świeże owoce i warzywa, ale najczęściej wczesnym rankiem, a co bardziej prawdopodobne - po zawyżonej cenie. I dlaczego jesteśmy przekonani, że w hipermarkecie kupisz też jabłka i ziemniaki? Bo już tam poszedłeś, po cukier i majonez.
W Warszawie nie ma wielu rynków rolniczych, ale kiedy już znajdziesz właściwy i poczujesz różnicę w różnorodności i cenie, możesz się zrelaksować i nigdy nie wracać do tego pytania.
Miło jest wybrać coś, co wyrosło na ziemi, po której chodzisz, ale nie zapominajmy, gdzie mieszkamy. Nie wszystko tu rośnie, delikatnie mówiąc. Poza tym, każdy potrzebuje wyboru. Kryteria są więc nieco przesunięte: nie kupujemy tylko lokalnych, ale sumiennie uprawianych.
Co nam naprawdę nie odpowiada:
Jeśli skórka jest lepka i śliska, a po umyciu jabłka spływa z niego woda i na rękach zostaje tłusta substancja, oznacza to, że owoc został obrobiony parafiną lub woskiem. Parafinę użytej do dłuższego przechowywania jabłek nie da się zmyć, przenika ona do owoców, więc lepiej unikać takich jabłek. Najlepszy owoc nie jest jasny i piękny, ale naturalny.
Zwróć uwagę na ogon - powinien być suchy, a jasna plama po stronie arbuza powinna być żółta, a nawet pomarańczowa. Skóra arbuza pasiastego powinna być jak najbardziej kontrastowa. Spróbuj przebić paznokciem skórkę arbuza - jeśli to zadziała, to arbuz nie jest dojrzały. Dojrzały arbuz ma utwardzoną skórkę. Stuknij arbuza - dźwięk powinien dzwonić, a nie być stłumiony.
Wskaźnikiem świeżości ogórków jest ich ciemnozielony kolor, cienka skórka i twardość. Ale jeśli ciernie są szorstkie, a skóra ciemnozielona, najprawdopodobniej dla takich ogórków można pójść do supermarketu, lub lepiej nigdy nie kupować w ogóle. Co do pomidorów, wszystko jest tu bardziej skomplikowane. Miejscowe pomidory sezonowe są prawie zawsze pyszne, natomiast pomidory importowane powinny być oceniane na podstawie grubości skórki. Im grubszy pomidor, tym więcej jest azotanów.
Aby kapusta wyglądała na świeżą, powinna być czysta i wilgotna, a dno liścia w rdzeniu nie powinno być grube.
O świeżości marchwi decyduje jasność jej koloru, zieleń wokół wierzchołków oznacza, że marchew jest twarda, a ciemność - że jest stęchła.
Z ziemniakami jest trudniej - poproś sprzedawcę o naciśnięcie na ziemniaka. Jeśli usłyszysz charakterystyczne chrupnięcie, oznacza to, że w ziemniakach nie ma żadnych pestycydów. Większość azotanów gromadzi się w małych i dużych bulwach. Dlatego lepiej jest wybierać ziemniaki średniej wielkości.
Lidl gazetka już dostępna online!